donderdag 19 januari 2012

GTVEK: Optuigen of opzadelen!

Ben jij een beginneling? Voel jij je degene die niks kan en bij alles hulp moet vragen? Natuurlijk hoef jij je niet zo te voelen met de "Geheime Tips Van Een Kenner"(afk. GTVEK) Dit is de eerste keer.

Je moet je paard opzadelen en staat voor een dilemma, "Eerst het hoofdstel? Nee het zadel! Aaah! Ik kan  er niet meer aan uit!" Nee, nu niet meer. Ik leer je hoe je stap voor stap moet opzadelen.


  1. Je neemt een (harde) borstel uit een poestkist of emmer of wat dan ook, en gaat daarmee naar je paard. Je wrijft je paard helemaal af zodat er geen vuil of ongewenste dingen op het lichaam (vooral de rug en de hals) zitten. Waarom moet het paard gekuist worden vóór hij rijd? Omdat op de rug het zadel ligt, kunnen daaronder viezigheden zitten (Hooi, stro, eten, modder eventueel, of andere dingen) en door die viezigheden kunnen pijn, drukkingen of zelfs infectie's komen. Doe ook goed de hoeven en de hals omdat steentjes in de hoeven of een kletsnatte hals ook niet altijd te best zijn.
  2. Hang het zadel, onderlegger, hoofdstel en buikriem op een aparte plaats. Daarna haal je eerst de onderlegger. Stap rustig naar je paard en doe hem zeker niet schrikken! Nadat je dat deed wrijf je rustig over de rug, zodat je paard eraan went dat er iets op drukt. Er zijn twee lusjes aan de deken of de onderlegger, elk aan één kant, Daar moet het zadel later door vastgemaakt worden. Nu neem je het zadel en de eventuele aparte stijgbeugels, en legt die langzaam op de rug. Je steekt het riempje onder het zweetstuk door het lusje van de onderlegger. Daarna pak je de buikriem en maakt hem langs één kant vast aan het zadel. Daarachter (dit doe je best met hulp) geef je de buikriem door of ga je aan de andere kant staan en pakt hem daar vanonder weer aan. Na het hele zadelgedoe komt er nog een stukje. Nu haal je het hoofdstel en toont het aan je paard. Is hij nogal schuchter? Dan laat je hem eerst eens goed ruiken. Je staat met je hoofd naar waar het paard met zijn hoofd staat. Je houdt het hoofdstel voor het paard op de plaats van zijn neus maar ervoor. Let hierop: De dubbele riempjes samen met de teugels moeten het dichtst bij je paard zijn. Maar de neus moet door het stuk met het bit aan. Dit was de tweede en de langste stap.
  3. Neem je paard mee naar de buiten/binnenbak en stap eerst een rondje met hem of haar, sommige longeren ook als het paard nog niet buiten is geweest. 
  4. En hier gaat hij dan, het paard is opgezadeld, jij kan erop springen en RIJDEN MAAR! 
Tot volgende keer bij Geheime Tips Van Een Kenner!!!

-x-x-x- Jolissa



Geen opmerkingen:

Een reactie posten