zondag 22 januari 2012

GTVEK: Band tussen jou en je paard!

Heb je al eens gezien dat iedereen een band heeft met z'n lievelingspaard? Ja, dat kun jij ook ! Met de Geheime Tips Van Een Kenner helpen we je!

Band:
Een band komt niet vanzelf. Natuurlijk kun je niet van de ene op de andere dag de beste vrienden worden. Dat heeft tijd en veel geduld nodig. Daarom moet je alles zo goed mogelijk van in het begin doen. Hier krijg je tips, uitleg en foto's (van mensen die een band gecreerd hebben met haar/zijn paard).

Uitleg:
Een band kan gecreĆ«erd worden door rijden, dagelijkse verzorging maar ook uitzonderingen (bv. als jij je paard hebt gered van z'n dood, je bent met hem een beetje verdwaald en hij heeft je goed en wel thuis gebracht). Om echt een band te willen hebben moet je wel moeite doen. Bv. Ga elke dag naar de manege en blijf bij je lievelingspaardje, geef je paard eten wat normaal de eigenaar doet, wrijf op gevoelige plekken (zo weet hij dat hij je kan vertrouwen), rijd elke dag en vraag of je telkens op haar/hij mag, doe nog meer dingen waar het paard van houd! Nu dat is nog niet alles. Om je paard te laten zien dat je te vertrouwen bent, zul je meer moeite moeten doen. Ga eens lekker een boswandeling maken of doe een Join-Up de techniek van Heartland (iets meer Amerikaans ;d) Ik leg het uit: Je knipt het longeertouw van het halster van je paard af. Je gooit het touw naar je paard (er niet tegen!) met de achterkant, zonder ijzer. Je paard loopt weg van je (normaal) en jij jaagt hem maar op, wanneer het paard zijn oor naar jou draait tijdens het lopen is dat het 1ste   teken, het 2de teken: Je paard strekt zijn hals naar beneden, bijna tot op de grond. 3de teken: Het paard maakt kauwbewegingen, dat wil zeggen dat hij moe is en wil stoppen, maar ook dat hij je ziet als leider. Daarna draai je je rug naar hem toe en kijk je strak naar beneden. Normaal moet hij nu na een tijdje naar je toe komen. Als hij zijn neus tegen jou duwt wil het zeggen dat hij je nu als Zijn Leider ziet. Je stapt vooruit en hij hoeft je te volgen nu. Doet hij dat niet moet je het helemaal opnieuw doen, maar niet opgeven! Doet hij het wel, weet hij dat jij te vertrouwen bent ;) Vertrouw je de Join-Up-techniek niet? Dan raad ik je aan om een boek over zo'n technieken te lezen!

tips:

  • Vertrouw je paard eerst, hoe kan hij je anders vertrouwen? 
  • Probeer eerst de makkelijke technieken om het vertrouwen te winnen, lukken die niet ? Dan pas de moeilijke technieken
  • Zoals verschillende paardenFLUISTERAARS zeggen, helpt PAARDENFLUISTEREN heel goed. Maar voor PAARDENFLUISTEREN komt: PAARDENLUISTEREN (naar paarden luisteren in plaats van er meer te luisteren)
  • Er zijn ook ruiters en amazones die paardenfluisteren, hebben zij daardoor misschien een goede band? Nee, daardoor niet. Zoals ik al zei: je moet geduld hebben. En waarschijnlijk hebben zij dat gehad.
Foto's:

Monty Roberts:

Er is zelfs een boek over hem gemaakt!


Hij was degene die de Join-Up techniek uitvond.


Hij maakte zelf halsters en verkocht die ook.
Anky Van Grusven:






Jolanda Adelaar en Guusje:




Jolanda had veel rijvaardigheid, maar ook kans in de schoonheid.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten