zondag 5 februari 2012

Ras: Ijslander!


IJslander.

 Uiterlijk.
 
Het hoofd van de IJslander kan variëren tussen heel edel en heel groot. De hals is kort en dik. Het lichaam is gedrongen. De benen en de hoeven zijn heel sterk. De beenbeharing is overvloedig aanwezig te zijn. Het gezichts- en het oriëntatievermogen zijn goed ontwikkeld. De schofthoogte varieert van 1,30 tot 1,45 meter. Natuurlijk bestaan hierop uitzonderingen.
 
Gebruiksmogelijkheden.
 
De IJslander is eeuwenlang gebruikt als rijpaard en als pakpaard, onder andere voor het vervoer van de post, voor het bijeendrijven van schapen en als vervoermiddel voor de mens, maar ook - recenter - als sportpaard bij gangenwedstrijden en races. Op het Europese vasteland zijn veel van de IJslandse mogelijkheden overgenomen en elementen zijn toegevoegd. In Europa worden gangenwedstrijden gereden.
Hoewel er beslist vele rassen zijn die er meer talent voor hebben, kan men met een IJslander ook een sprongetje wagen. Het rijden van dressuur blijft de basis voor het rijden van de gangen en het beheersen van het paard in het algemeen.

Karakter.
 
De IJslander is een zeer leergierig paard. Ze zijn heel vriendelijk, maar ook heel eigenwijs. Om deze reden zijn het geen echte "kinderpony's". Wel zijn goed opgevoede IJslanders heel sensibel en vaak ook erg voorwaarts. Het rijden op deze paarden vraagt daarom, vooral in het begin enige begeleiding. De hulpen worden bij voorkeur licht en vriendelijk gegeven. De IJslander is in staat om van verre de weg naar huis terug te vinden.
 
Gangen.
 
In tegenstelling tot de meeste paarden, die slechts in de drie basisgangen (stap, draf en galop) kunnen gaan, kan een IJslander zich in vier en soms vijf verschillende gangen voortbewegen. Deze extra gangen heten tölt en telgang. Het zijn natuurlijke gangen die veulens van enkele uren oud al kunnen.
 
Kleuren.
 
Binnen het ras zijn alle kleuren vertegenwoordigd, behalve appaloosa (stippels). Witte aftekeningen zijn toegestaan. Binnen de populariteit van de Ijslander zien we ook kleuren die niet bij de paarden van het Europese vasteland voorkomen zoals; zilverappel, isabel en wildkleur.


Een mooie Ijslander!
liefs Nina (en Jolissa) xxx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten