maandag 13 februari 2012

Hoefijzer!

Vandaag ben ik jarig, en daarom wil ik een geluksbrenger naar boven komen!

Je hebt ooit wel gehoord van een hoefijzer, als geluksbrenger Daardoor vind je ook veel paarden én hoefijzer op kaartjes, postkaartjes, pennenzakken, en nog veel meer.

Als je een hoefijzer boven je (kamer)deur hangt, zou dat geluk brengen. Maar pas op! Het moet met de juiste wijze gebeuren! Het is de bedoeling dat het hoefijzer in een U-vorm hangt. Zo zouden ze het geluk opvangen en niet laten vallen. Maar hang het niet in de (^) richting, want dat geeft ongeluk, en staat teken voor de duivel!

Ook een legende is, dat een OUD hoefijzer met je linkerhand, over je rechterschouder gooien.

Eén van de oudste verhalen waar een hoefijzer als symbool staat, is de legende van Sint-Dustan. Een Engelse bisschop, die leefde in de 10° eeuw. Buiten groot geleerde, was hij ook musicus en edelsmid. Op een simpele dag kwam de duivel bij Dustan langs en vroeg hem zijn hoeven te beslaan. Dunstan zag meteen wie hij voor zich had, bond de duivel vast, zette één van zijn tangen op de neusgaten van de duivel en dwong hem zo te beloven dat hij nooit een huis zou binnengaan waar een hoefijzer aanwezig was. Er bestaan schilderijen en afbeeldingen waarbij Dustan de duivel met de tang, bij zijn twee neusgaten vasthoud! Van deze legende kwam ook het bekende gezegde/spreekwoord iemand bij de neus nemen.




-x-x-x-Jolissa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten